upały - buczenie po wyłączeniu silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • holl
    Classic
    • 2006
    • 8

A mi się marzy jakiś wygodny dupowóz z automatem, żeby już nie mieszać wajchą we wrocławskich korkach i koniecznie diesel, żeby nie lać dużo paliwa np. BMW 320d lub A4 2.0TDI
  • bob
    Classic
    • 2005
    • 23

Witam wszystkich
    Mam instalkę LPG i klimatronika. Po wyłączeniu silnika w upalne dni pojawia się dziwne buczenie trudne do diagnozy. Przepuszcza jakiś zawór w instalacji ciśnieniowej tylko nie mam pojęcia czy LPG, klimy czy coś ze wspomaganiem. Może ktoś miał podobne objawy???

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak wylaczysz silnik i wyjmiesz kluczyk, czy kiedy?? Nie wlaczaja sie wentylatory przy chlodnicy :roll:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• bob
        Classic
        • 2005
        • 23

na 100% to nie wentylatory. To przepuszcza jakiś zawór lub jest jakaś nieszczelniość trudna do zdiagnozowania. Słychać po wyłączeniu silnika i czuć nawet na pedale hamulca. Ale nie mogę dojść czy to LPG ma nieszczelność pompa hamulcowa,klima czy wspomaganie. trwa to ok 10-20 sek. Wszystko działa poprawnie.

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

jjaki silnik

Komentarz

• bob
            Classic
            • 2005
            • 23

AZJ 2.0 8V benzynka

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

czyli nie to co podejrzewałem turbo sorry ale tak mi sie skojarzyło

Komentarz

• marnik79
                Drive
                • 2006
                • 76

Ja stawiam na klime.
                Mam u siebie cos podobnego czasami - ale nikt nie potrafi tego zdiagnozować, u mnie pojawia sie w czasie jazdy, ale po wyłączeniu silnika też czasem mam to. Albo jakis zawór od klimy, albo wentylator...
                Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
                Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie

Komentarz

• RomanS
                  Elegance
                  • 2004
                  • 804

U mnie jest to odgłos pracy zaworu rozprężnego klimy. Obserwuję to w 2 samochodach, obydwa klima manual. Trwa przez chwilę po załączeniu lub wyłączeniu klimy. W nowych samochodach było niezauważalne (chyba - nie jestem pewien). Bardziej zauważalne po dłuższej intensywnej pracy klimatyzacji w gorące dni (duża różnica temp). W jednym przypadku przypomina to bardziej syczenie, w drugim jest bardziej wyrażny odgłos (coś jakby delikatne buczenie).
                  Poza tym klima pracuje jak powinna. Przyjąłem, że TTTM :szeroki_usmiech
                  Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• lilo
                    RS
                    • 2006
                    • 4315
                    • Mercedes-Benz

ja mam klimatronic u umnie jest to samo, robi to klimatyzacja
                    Daniel

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

A ja ci powiem co było umnie miałem to samo od wspomagania hamulców od serva idzie taka rura i jest ona dziurawa miałem tak samo. i tak śmiesznie buczało i syczało
                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Piotrus
                        Rider
                        • 2004
                        • 524

Żeby weliminować klimę przełącz ją na tryb ECON na kilka minut przed wyłączeniem silnika i zobacz czy buczenie dalej występuję.
                        Piotruś
                        AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• szczepan_k
                          Classic
                          • 2008
                          • 12

przy jakiej temperaturze otoczenia i czy silnik zimny czy cieply, zalacza sie klimatyzacja(manualna) w octavi 1??
                          pozdrawiam

Komentarz

• klos
                            Classic
                            • 2008
                            • 20

Witam

Dołączam do tego wątku bo szkoda tworzyć nowy.
                            Mam taki objaw: po wyłączeniu silnika (nie zaleznie od temperatury na zewnątrz) przez krótki czas słychać buczenie. Jak podniosłem klapę to dobiega to chyba z jakiegoś rozdzielacza przewodów ciśnieniowych znajdującego się za silnikiem (patrząc od strony maski to na prawo względem osi pojazdu).
                            Może ktoś miał taki przypadek. Czy ewentualna naprawa będzie kosztowna?

Skoda OCT II; 1.9 TDI; 105KM; 2007r.
                            klos

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez klos
                              Witam

Mam taki objaw: po wyłączeniu silnika (nie zaleznie od temperatury na zewnątrz) przez krótki czas słychać buczenie. Jak podniosłem klapę to dobiega to chyba z jakiegoś rozdzielacza przewodów ciśnieniowych znajdującego się za silnikiem (patrząc od strony maski to na prawo względem osi pojazdu).

na 99% to buczenie to klapa gaszenia którą w tdi właśnie słychać po wyłączeniu silnika tak przez około kilka sek. więc raczej nic nie będziesz wymieniać, jak sie klapa wysra to wtedy zazwyczaj przy gaszeniu silnika bedzie telepać silnikiem.
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• navigator
                                Rider
                                • 2009
                                • 583
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez klos
                                Witam

tak jak prawisz, to sprawa bloku zaworów elektromagnetycznych, dla spokojności zrób logi czy aby nie przycina Ci sterowania turbiną........a co do naprawy, to jest banalnie prosta i polega na wymianie tegoz pieremiennika.... :szeroki_usmiech niestety, cena puzderka jest odwrotnie proporcjonalna do złozoności naprawy....

ps. obecnie w srebrnej mam zainstalowany trzeci blok elektromagnesów..... :diabelski_usmiech
                                >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• kabanos
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 4544
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Tak ma być i koniec.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

Pracuję...